ENVÍOS A TODO EL MUNDO

Az obstruktív alvási apnoe és az asztma összefüggése: Meta-analízis

Az obstruktív alvási apnoe és az asztma összefüggése: Meta-analízis

Az obstruktív alvási apnoe és az asztma összefüggése: Meta-analízis

2011. augusztus 5-ig

8 egészségügyi probléma, amely az alváshiányhoz kapcsolódik

A krónikus alváshiány hosszú távú következményekkel járhat általános egészségére és jólétére.

Becky Upham 2021. március 17

A Mindfulness javíthatja az alvást?

A kutatások azt sugallják, hogy a rendszeres mindfulness gyakorlat többféle alvásmérést is segíthet.  

Írta: Markham Heid 2021. március 16

A legjobb és legrosszabb italok lefekvés előtt

A tudomány szerint az, amit lefekvés előtt (és az azt megelőző több órán át) kortyolsz, határozottan befolyásolja az alvásodat.

Írta: Vivian Manning-Schaffel 2021. március 16

A legjobb alvási termékek

Íme 10 nyugtató, nyugtató és lefekvés előtti választás, hogy megtalálja a szükséges z-t.

Írta: Elizabeth Millard 2021. március 15

Miért vannak furcsa álmaid a COVID-19 világjárvány idején?

És hogyan lehet kevesebb a szorongató.  

Írta: Markham Heid 2021. március 12

Hogyan készítse fel szervezetét a nyári időszámításra való előreforgatásra

Minden tavasszal egy óra alvás „elvesztése” kellemetlen lehet, de a kutatások szerint az egészségünkre is árthat. Íme, amit tudnia kell.

Írta: Lauren Bedosky 2021. március 8"

Az alvási apnoe szövődményei közé tartozik a szívroham és a stroke fokozott kockázata. Shutterstock

Az alvási apnoe gyakori és potenciálisan súlyos alvászavar. Emiatt átmenetileg leáll a légzés, ismétlődően alvás közben. Ezek a légzési szünetek akár több százszor is előfordulhatnak egy éjszaka alatt. (1) Az agyad regisztrálja, hogy mi történik, és felébreszt, bár néha csak részben vagy ilyen rövid pillanatokra nem is veszed észre az izgalmakat.

Mivel az alvási apnoe elsődleges tünetei – a légzési szünetek, valamint az ezeket kísérő zihálás és horkolás – alvás közben jelentkeznek, sok alvási apnoéban szenvedő ember fel sem fogja, hogy ez történik.

Nagyszerű – ha nem is tudod, hogy tüneteket tapasztalsz, azok nem zavarhatnak, igaz? Rossz. Ez határozottan nem így van, ha alvási apnoéról van szó.

Az alvási apnoe, különösen, ha a rendellenességet nem diagnosztizálják vagy rosszul kezelik, számos egészségügyi problémához kapcsolták, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, sőt a glaukóma is, és növelheti a halálozás kockázatát is. Ezenkívül az esetlegesen tapasztalt fáradtság – köszönhetően annak, hogy éjszaka folyamatosan felébred – olyan balesetekhez vezethet, amelyek veszélyt jelenthetnek Önre vagy a környezetében lévőkre.

KAPCSOLÓDÓ: Emelkedik a balesetveszély, ha a teherautó-sofőrök nem csípnek alvási apnoét

KAPCSOLÓDÓ: Az alvási apnoe összefügg a munkahelyi sérüléssel

„Ez óriási közegészségügyi kihívás” – mondja Ronald Chervin, MD, az Amerikai Alvásgyógyászati ​​Akadémia közvetlen korábbi elnöke és a Michigani Egyetem alvászavarokkal foglalkozó központjának igazgatója, Ann Arbor.

Ez az oka annak, hogy az alvási apnoe miatt bekövetkező kis légzési szünetek súlyos szövődményekhez vezethetnek, ha figyelmen kívül hagyja a problémát.

Egészségügyi problémák, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha az alvási apnoét nem kezelik vagy rosszul kezelik

Az alvási apnoe megviselheti a szervezetet, és számos negatív fizikai, kognitív, érzelmi és viselkedési hatáshoz vezethet. “Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az alvási apnoe összefügg a szisztémás gyulladással” – mondja Dr. Chervin. (2)

Amikor ezek a légzési szünetek bekövetkeznek, a vér oxigénszintje leesik, ami arra készteti az agyat, hogy növelje a pulzusszámát és a vérnyomást (a „küzdj vagy menekülj” stresszreakció), hogy felébredjen, így újra elkezd lélegezni. Valószínűleg nem veszi észre, hogy ez megtörténik, de a felgyorsult szívverés és a megnövekedett vérnyomás krónikus ciklusai fokozzák a gyulladást az egész testben.

Ez pedig probléma, mert a krónikus gyulladás hozzájárulhat a plakk felhalmozódásához az artériákban (atherosclerosis), ami megterhelheti a szív- és érrendszert, és növelheti a szívroham vagy a szélütés kockázatát. A krónikus gyulladás károsíthatja a hasnyálmirigyet és 2-es típusú cukorbetegséget is okozhat.

“Jó bizonyíték van arra, hogy az obstruktív alvási apnoe fokozott kockázatot jelent a magas vérnyomás, a szélütés, a szívbetegség és a halálozás kockázata számára” – mondja James Rowley, MD, a Wayne Állami Egyetem Orvostudományi Karának orvosprofesszora Detroitban és egy tagja. az AASM igazgatótanácsának tagja.

Bár más, az alvási apnoe-hoz köthető szövődmények esetében még mindig nem világos, hogy az alvási apnoe nagyobb kockázatot jelent-e az állapot kialakulására, vagy az alvási apnoe valójában az alapbetegség következménye – magyarázza Chervin. „Nem világos, hogy melyiket melyik okozza” – mondja. Ez a helyzet a szövődmények, például az asztma és a metabolikus szindróma esetében.

Az okoktól függetlenül az alvási apnoéhoz kapcsolódó egészségügyi állapotok listája, amelyekről tudnia kell:

Metabolikus szindróma (kockázati tényezők csoportja, beleértve a magas vérnyomást, a kóros koleszterinszintet, az emelkedett vércukorszintet és a túlzott testzsírt, amelyek növelik a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát) Szívbetegségek, beleértve a pitvarfibrillációt, a szívrohamot és a szívelégtelenséget (3) Magas vérnyomás 2-es típusú cukorbetegségGlaukóma (az alvási apnoe miatt a látóideg oxigénszintjének csökkenése idegkárosodást okoz, ami a tudósok szerint növelheti a glaukóma kockázatát) (4) Terhességi szövődmények, például terhességi cukorbetegség, terhességi magas vérnyomás és preeclampsia , az Obstetrics and Gynecology folyóiratban 2017 januárjában megjelent kutatás szerint (5) Asthma (a kutatás kimutatta, hogy az asztma prevalenciája magas az alvási apnoéban szenvedők https://harmoniqhealth.com/hu/ körében, és a kapcsolat másfelé is fennáll – sok alvási apnoéban szenvedő beteg a Scientific Reports folyóiratban 2017 júniusában megjelent áttekintés szerint valószínűleg asztmás tüneteket tapasztalnak. (6)Májkárosodás (a kutatások szerint és hogy az alvási apnoe súlyosbíthatja a nem alkoholos zsírmájbetegséget felnőtteknél és serdülőknél, és a májbetegség súlyossága összefüggésbe hozható az alvási apnoe súlyosságával a Journal of Hepatology folyóiratban 2016 szeptemberében közzétett adatok szerint (7).

További információ az egészségügyi szövődményekről

A tanulmány új kapcsolatot azonosít az alvási apnoe tünetei és az Alzheimer-kór között

Az alvási apnoe növelheti a szívritmus-szabályozóval rendelkezők szívkockázatát

A tanulmány szerint az alvási apnoe növeli a köszvény kockázatát

Az alvási apnoe összefügg a munkahelyi sérülésekkel

A nem diagnosztizált alvási apnoéhoz kapcsolódó kognitív és mentális egészségügyi szövődmények

A nem diagnosztizált, kezeletlen vagy rosszul kezelt alvási apnoe nagyobb kockázatot jelenthet a neurokognitív problémák számára, és káros hatással lehet a hangulatára. Mivel az alvási apnoe krónikusan megakadályozza a normális, helyreállító alvást, olyan problémákhoz vezethet, mint például:

Nappali álmosság és fáradtságFigyelmi problémák Koncentrálatlanság Memóriaproblémák Irritabilitás Depresszió Csökkent szexuális vágy (8) Rossz iskolai teljesítmény (alvási apnoéban szenvedő gyermekeknél)

Ne felejtse el, hogy az alvási apnoe gyakran okoz horkolást vagy zihálást alvás közben, ami befolyásolhatja – és megzavarhatja – partnerük alvását is. Tehát vegye figyelembe a partnerek alváshiányát az alvási apnoe lehetséges szövődményeként is, amely megterhelheti partnere egészségét és kapcsolatát.

A fizikai, kognitív és pszichológiai károsodások miatt, amelyeket ez az alvászavar idővel okozhat, ha nem kezelik megfelelően, a fel nem ismert alvási apnoe árthat az Ön közérzetének, és növelheti a halálozás kockázatát. A kezeletlen alvási apnoe egy ketyegő időzített bomba, amely nem biztos, hogy egy-két éjszaka elteltével robban fel, de az idő múlásával az állapot által okozott kár halálos lehet, magyarázza Dr. Rowley.

Miért jelent alulbecsült közveszélyt az alvási apnoe?

Végül, azokon a szövődményeken túl, amelyeket a nem diagnosztizált és kezeletlen (vagy rosszul kezelt) alvási apnoe az Ön (és alvópartnere) egészségére és jólétére nézve jelenthet, közegészségügyi fenyegetést is jelenthet. A kezeletlen alvási apnoe nappali fáradtságot okoz, ami csökkenti a koncentrációt és a figyelmet, vagy akaratlanul is elalszik, ami munkahelyi balesetekhez vagy gépjármű-balesetekhez vezethet. Számos vonatbaleset összefüggésbe hozható azzal, hogy a vonatmérnökök elaludtak a munkájuk során, és végül kiderült, hogy a nem diagnosztizált alvási apnoe a kiváltó ok. (9)

A kezeletlen alvási apnoéban szenvedő járművezetők veszélyt jelenthetnek önmagukra és bárki másra, akivel az úton találkoznak. Különösen nagy kockázatot jelentenek a teherautó-sofőrök, akik hosszú, monoton utakat tesznek az úton, és gyakran éjszaka vezetnek.

A Sleep folyóiratban 2016 májusában megjelent tanulmány megállapította, hogy azok a teherautó-sofőrök, akik nem tartják be az ajánlott alvási apnoe-kezelést, ötször nagyobb kockázatnak vannak kitéve, hogy megelőzhető balesetekbe kerüljenek, mint az alvászavarral nem rendelkező teherautó-sofőrök. (10)

„Ráadásul a hosszú távú teherautó-sofőröknél nagy az alvási apnoe gyakorisága” – mondja Chervin. A lehetséges okok közé tartozik az a tény, hogy ezek a sofőrök általában középkorú férfiak, ülők, étkeznek (általában egészségtelen gyorséttermi ételeket fogyasztanak), és általában rossz alvási szokásaik vannak a munkabeosztásuk miatt (ami hozzájárulhat a súlyhoz). nyereség), mondja Chervin.

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Alvási apnoe. Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet. Unnikrishnan D, Jun J, Polotsky V és munkatársai. Az alvási apnoe gyulladása: frissítés. Vélemények az endokrin és anyagcserezavarokról. 2016. március 1. Kasai T. Alvási apnoe és szívelégtelenség. Kardiológiai folyóirat. 2012. augusztus. Chaitanya A, Pai VH, Mohapatra AK, Ve RS. A glaukóma és összefüggése az obstruktív alvási apnoével: narratív áttekintés. Oman Journal of Ophthalmology. 2016. szeptember-december. Facco FL, Parker CB, Reddy UM, et al. Az alvászavaros légzési és a terhességi hipertóniás rendellenességek és a terhességi cukorbetegség összefüggései. Szülészet & Nőgyógyászat. 2018. január 1. Kong DL, Qin Z, Shen H és mások. Az obstruktív alvási apnoe és az asztma összefüggése: Meta-analízis. Tudományos Jelentések. 2017. június 22. Sundaram SS, Halbower A, Pan Z et al. Az éjszakai hipoxia által kiváltott oxidatív stressz elősegíti a gyermekkori nem alkoholos zsírmáj betegség progresszióját. Hepatológiai folyóirat. 2016. szeptember Obstruktív alvási apnoe – felnőttek. Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Orvosi Könyvtár. 2018. március 5. McGeehan P. Az alvási apnoe szűrésének elmulasztása 2 közelmúltbeli vonatbalesethez vezetett. A New York Times. 2018. február 6. Burks SV, Anderson JE, Bombyk M, et al. A munkáltató által előírt alvási apnoe-kezelés figyelmen kívül hagyása és a súlyos teherautó-balesetek fokozott kockázata. Alvás. 2016. május 1. Mutass kevesebbet

A legújabb alvási apnoe

Felgyorsult öregedéssel összefüggő, diagnosztizálatlan alvási apnoe, új kutatási eredmények

Úgy tűnik, hogy a változások a sejtek DNS-ében történnek, és növelhetik az öregedési problémák, például a funkcionális hanyatlás, a demencia és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. . .

Írta: Katherine Lee 2019. június 14

4 olcsó módszer az alvási apnoe kezelésére

Aludjon biztonságosabban ezekkel az alacsony költségű apnoe-kezelésekkel.

Írta: Lacie Glover 2015. szeptember 1

Jackhammer vs. Jet Plane: Mi a horkolási hangod?

Kipróbálna egy új alkalmazást, amely rögzíti és megosztja az Ön vagy partnere horkolásának hangjait?

Írta: Susan E. Matthews 2014. március 4

6 módszer a horkolás elhallgattatására

A fogyás, az életmódbeli változások és az alvási pozíciók csendesebb éjszakákat eredményezhetnek azok számára, akik horkolással vagy alvási apnoéval küzdenek.

Írta: Eric Metcalf, MPHD, 2011. december 1

Miért növekszik az alvási apnoe?

Fedezze fel, miért válik egyre gyakoribbá az alvási apnoe krónikus betegsége, és ismerje meg, milyen veszélyeket jelent az egészségére.

2011. augusztus 5-ig

8 egészségügyi probléma, amely az alváshiányhoz kapcsolódik

A krónikus alváshiány hosszú távú következményekkel járhat általános egészségére és jólétére.

Becky Upham 2021. március 17

A Mindfulness javíthatja az alvást?

A kutatások azt sugallják, hogy a rendszeres mindfulness gyakorlat többféle alvásmérést is segíthet.  

Írta: Markham Heid 2021. március 16

A legjobb és legrosszabb italok lefekvés előtt

A tudomány szerint az, amit lefekvés előtt (és az azt megelőző több órán át) kortyolsz, határozottan befolyásolja az alvásodat.

Írta: Vivian Manning-Schaffel 2021. március 16

A legjobb alvási termékek

Íme 10 nyugtató, nyugtató és lefekvés előtti választás, hogy megtalálja a szükséges z-t.

Írta: Elizabeth Millard 2021. március 15

Miért vannak furcsa álmaid a COVID-19 világjárvány idején?

És hogyan lehet kevesebb a szorongató.  

Írta: Markham Heid 2021. március 12"

Mindennapi egészség: Úgy tűnik, az alvási apnoe aránya emelkedik – miért? Melyek az alvási apnoe veszélyei?

David O. Volpi, MD, FACS (nycsnoringsleepapneacenter.com)

Úgy gondolják, hogy az alvási apnoe egyre növekszik, mivel népességünkben nő az elhízás aránya. Ismeretes például, hogy gyermekeink elhízása minden korábbinál nagyobb arányban fordul elő, és azt tapasztaljuk, hogy az alvási apnoe aránya a gyermekeknél is növekszik. Az alvási apnoe magas vérnyomáshoz, szívritmuszavarhoz és egyéb szívproblémákhoz vezethet, például megnövekedett vérnyomáshoz, tüdőműködési zavarokhoz és szélütéshez. Ez egy nagyon súlyos állapot, amely orvosi ellátást igényel.

William Dement, MD, PhD (end-your-your-sleep-privation.com)

Az, hogy az alvási apnoe aránya növekszik, sokkal inkább a betegséggel kapcsolatos ismeretek bővítésének és azonosításának a függvénye, mintsem a prevalencia növekedésének. Az alvási apnoe fő veszélye az, hogy légzésre ébred, ami súlyos nappali károsodást okoz. A másik veszély a szív- és érrendszeri betegségek, például a magas vérnyomás, majd a szívinfarktus kialakulása.

Russell Rosenberg, PhD (Sleepfoundation. org)

Az obstruktív alvási apnoe (OSA) egy krónikus alvászavar, amelyet horkolás, alvás közbeni légzési szünetek és közepes vagy súlyos nappali álmosság jellemez. Ennek a gyakori rendellenességnek az aránya körülbelül 5 százalék a 45 év feletti férfiaknál és 2-3 százalék a 45 év feletti nőknél. Az elhízás az OSA jelentős kockázati tényezője, és ennek a betegségnek az aránya nőtt az elmúlt 10 évben. Azonban egy normál testsúlyú férfinak vagy nőnek is lehet alvási apnoéja különböző okok miatt – genetikai okok, szűk légút stb. miatt. Az alvási apnoéban szenvedő egyéneknél nagyobb a szívbetegség és a szélütés kockázata. Szerencsére ma már egyre több orvos ismeri fel az alvási apnoe súlyos egészségügyi következményeit, és egy alvásközpontba irányítja a betegeket kezelésre.

Scott Eveloff, MD (somnitech.com)

Az alvási apnoe prevalenciája valóban növekszik. Az egyik ok az elhízás növekedése, amely az alvási apnoe egyik fő kockázati tényezője. Az orvosok egyre jobban gyanakodnak alvási apnoe-ra és utalnak rá, a tesztelés pedig egyre elérhetőbb és pontosabb.

Conrad Iber, MD (hcmc. org/sleep)

Az alvási apnoe biztonsági és egészségügyi problémákat okoz, és csökkentheti életminőségét. Az alvási apnoéban szenvedő betegek sokkal nagyobb valószínűséggel követnek el hibákat vagy elalszanak a vezetés közben, és vannak, akiknél nagyobb a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, és korai életkorban is meghalhatnak.

John K. Mori, MD (sleepcenterinfo.com)

Az alvási apnoe prevalenciája nagyrészt az alvási apnoe egyik fő kockázati tényezőjének, az elhízásnak a növekvő aránya miatt növekszik.

Share this post