ENVÍOS A TODO EL MUNDO

Tudassa velük, hogy tünetei megegyeznek a COVID-19 tüneteivel

Tudassa velük, hogy tünetei megegyeznek a COVID-19 tüneteivel

Tudassa velük, hogy tünetei megegyeznek a COVID-19 tüneteivel

Ha ezek az intézkedések jobban érzi magát, akkor valószínűleg szezonális allergiával küzd.

De ne feledje, hogy a szezonális allergiás tünetek miatt gyakrabban érinti meg az arcát – fújja az orrát, dörzsöli a szemét –, és ez nagyobb kockázatot jelenthet a kórokozók, köztük a koronavírus átvitelének a szervezetébe.

Emiatt Wright azt javasolja, hogy gyakran mosson kezet, a keze helyett tüsszentsen bele egy zsebkendőbe vagy ujjú zsebkendőbe, és csak egyszer használjon zsebkendőt, mielőtt kidobná.

Kulcs elvitelek

Hőmérsékleted van? Öt COVID-19-fertőzött emberből nagyjából négy belázasodik, tehát ez veszélyjel. Nincs láz? Lehet, hogy az Ön problémája allergia. Ha köhög, az száraz (nem termel nyákot vagy váladékot) vagy nedves? A száraz köhögés az új koronavírus gyakori tünete; a nedves lehet a szezonális allergiák okozta orr utáni csepegés miatt. Jobban érzi magát az allergia elleni gyógyszer szedése után? Ez annak a jele, hogy az allergia – nem a COVID – okolható a tüneteiért.

Megfázás lehet

Ne feledje, hogy ha nem érzi jól magát, megfázhat. A koronavírus mindenki számára a legfontosabb, jó okkal, de komoly stressz évnek nézünk elébe, amely hatással van az immunrendszerre.

„Néhány ember, aki évek óta nem volt megfázva, érzékenyebb lehet rájuk, ha immunitásukat olyan tényezők befolyásolják, mint a stressz” – mondja Omid Mehdizadeh, MD, fül-orr-gégész és gégész a Pacific Eye, Ear and Skull Base Centertől. a Los Angeles-i Pacific Neuroscience Institute-ban. „Ez összetéveszthető a COVID-szal vagy a szezonális allergiákkal. ”

Megfázás akkor is előfordulhat, ha maszkot visel, amikor kimegy – bár a maszkviselés és a gyakori kézmosás csökkenti a megfázás előfordulását – teszi hozzá Dr. Mehdizadeh.

Biztonságosan keresse fel orvosát

Ha aggódik az esetleg tapasztalt tünetek miatt, és szeretné, ha orvos mérlegelne, az egészségügyi szakemberek és a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ tanácsa az, hogy hívja fel az alapellátást nyújtó szolgáltatót vagy az egészségügyi intézményt, és írja le, hogyan telefonon keresztül érzi magát. Így Önt a megfelelő helyre irányíthatják – például sürgősségi klinikára, nem pedig sürgősségi osztályra –, vagy azt tanácsolhatják, hogy maradjon otthon, pihenjen és igyon sok folyadékot néhány napig, majd hívja vissza. ha rosszabb lesz.

Ez segít megelőzni a vírus terjedését, és lehetővé teszi az egészségügyi dolgozók számára, hogy felkészüljenek az Ön látogatására, általában úgy, hogy biztonságos területre irányítják Önt.

De ha olyan életveszélyes vészhelyzetben van, mint például erős légszomj, hívja a 911-et. Tudassa velük, hogy tünetei megegyeznek a COVID-19 tüneteivel.

Még mindig kaphat segítséget egy allergológustól?

Bár a klinikák az elmúlt évben számos védelmet vezettek be a betegek biztonságos ellátása érdekében, az intenzív szezonális allergiában szenvedők még mindig vonakodnak a személyes látogatástól.

Szerencsére vannak lehetőségek – mondja Jeffrey Factor, MD, a West Hartford-i Connecticut Asthma and Allergy Center egészségügyi szolgáltatója. Például sok ember kényelmesebbé vált az elmúlt év során az átfogó távorvoslási találkozókkal.

„A Telehealth mára széles körben elérhető, és mindannyian használjuk” – mondja Dr. Factor. „Természetesen ez nem olyan jó, mint egy személyes látogatás, de még mindig lehetővé teszi, hogy az egészségügyi szolgáltató „láthassa”, és amikor szüksége van rá, recepteket kapjon. ”

Ha allergia elleni oltásra van szüksége, szükség lehet személyes látogatásra. Az orvosi praxisok rájöttek, hogyan lehet megszüntetni a zsúfolt várótereket. Például a Factor irodája távol tartja az időpontokat egymástól, hogy a betegek ne találkozzanak más betegekkel.

KAPCSOLÓDÓ: A legjobb távorvoslási alkalmazások a koronavírus-járvány idején

Kövesse nyomon allergia tüneteit a jobb betekintés érdekében 

Az orvoshoz való bejelentkezés mellett vannak más stratégiák is, amelyeket most használhat, hogy perspektívát kapjon allergiás tüneteiről.

Wright azt javasolja, hogy vezessen naplót a tünetekről, a lehetséges kiváltó tényezőkről és olyan részletekről, mint például, hogy nyitva vannak-e az ablakok, amikor a tünetek megjelennek, a napszak, amikor a tünetek rosszabbak, az időjárás, az étrend, az alvás és az allergia bevétele között eltelt idő. gyógyszert, és amikor megkönnyebbülést érez.

Például előfordulhat, hogy tünetei vannak, ha délután indul futni – természetesen megfelelő távolságtartással és maszkokkal –, de nem akkor, ha kora reggel vagy este indul útnak. Vagy lehet, hogy a tünetei szörnyűek, ha nem aludt jól, vagy ha sós karanténfalatokat eszik (nem ítélkezik!), de enyhébbek, ha már jó nyolc órát töltöttél, és kiegyensúlyozottabb étrendet eszel.

„Én magam is allergiában szenvedek, és ez a fajta naplózás segít jobban irányítani magam, különösen most” – mondja Wright. „Ha dokumentálja az ehhez hasonló dolgokat, elkezdhet látni olyan mintákat, amelyek segíthetnek az allergiák megfékezésében, és valójában csak úgy általában egészségesebbnek érezheti magát. ”

KAPCSOLÓDÓ: A legjobb vény nélkül kapható kezelések a szezonális allergiás tünetek enyhítésére

Iratkozzon fel a koronavírus-frissítésekről szóló hírlevelünkre!

A legfrissebbek a koronavírusban

Biztonságos az ölelés egy részben beoltott világban?

Lehet, hogy több mint egy éve nem ölelte meg a szüleit vagy a nagyszüleit. Biztonságos-e bemenni egy kis szorításra, ha mindenki be van oltva a COVID-19 ellen? . .

Becky Upham 2021. április 28

A világjárvány súlyosbítja az élelmiszer-bizonytalanságban élő amerikaiak mentális egészségügyi problémáit

Az Egyesült Államokban csökkent az élelmiszerhiánnyal küszködő háztartások száma, de a világjárvány alatt visszatért a nagy recesszió szintjére. . .

Írta: Zachary Smith 2021. április 26

Kövesse nyomon a Vaxot: Vásárló vigyázzon: Küzdelem a COVID-19 oltással kapcsolatos csalások ellen

Az Egyesült Államokban ingyenesek az oltások, de ez nem akadályozza meg a rossz színészeket abban, hogy megpróbálják meggyőzni az ellenkezőjéről.

Serena Marshall 2021. április 22

Kövesse nyomon a vaxot: A nők másképp élik meg a COVID-19-et és az oltásokat, mint a férfiak?

A nőket különösen súlyosan sújtja maga a vírus és a vakcinák mellékhatásai.

Serena Marshall 2021. április 22

Kövesse nyomon az oltást: A COVID-19 vakcinával való tétovázás okainak megértése

Miért vonakodnak egyesek feltűrni az ingujjukat, és mi a baj azzal, ha teljes körű tájékoztatást akarnak kapni?

Serena Marshall 2021. április 21

Egy tanulmány kimutatta, hogy bizonyos vitaminok és étrend-kiegészítők csökkentik a COVID-19 kockázatát nőknél

Még ne rohanjon ki a gyógyszertárba készletezésért – a felmérés adatai korántsem meggyőzőek, mondja a kutatócsoport.

Írta: Carmen Chai 2021. április 20

Beoltottál a COVID-19 ellen, de még mindig aggódsz? Nem vagy egyedül

Még a COVID-19 oltás beadása https://harmoniqhealth.com/hu/ után is rossznak érzi magát? A szakértők szerint ez természetes. Íme, miért – és mit tegyünk ellene.

Írta: Kaitlin Sullivan 2021. április 16

Miért nem aludtak jól az X generációs nők a járvány alatt?

Xer Ada Calhoun tábornok könyvet írt arról, hogy sok hozzá hasonló nő miért szembesül egy egyedülálló középkorú válsággal. Aztán beütött a világjárvány. Íme az ő véleménye a hogyanról. . .

Írta: Abby Ellin 2021. április 9

A COVID-19 a hajhullás oka?

Ha azon kapja magát, hogy szálakat veszít, a COVID-stressz lehet a bűnös.

Írta: Jessica Migala 2021. március 30

Kövesse nyomon a Vaxot: Működik-e a COVID oltásbiztonsági rendszer a mellékhatások nyomon követésére?

Az egészségügyi ügynökségek továbbra is figyelemmel kísérik az oltások biztonságosságát, de mikor lesznek adataik a nyilvánosság rendelkezésére?

Szerző: Serena Marshall 2021. március 29. Az összes megtekintése

Üdvözöljük újra a Track the Vax, az Everyday Health és a MedPage Today heti podcastjában, amelyben vezető szakértőkkel, gyógyszeripari cégek képviselőivel, orvosokkal és betegekkel beszélgetünk a COVID-19 elleni oltás mögötti verseny legfrissebb híreiről és tudományáról.

Naponta közel 1,5 millió amerikai oltást kap a COVID-19 ellen. Ennek ellenére az allergiás reakciók miatt néhány ember megkérdőjelezte, be kell-e kapniuk az oltást. A jelenleg jóváhagyott vakcinák klinikai vizsgálataiból gyűjtött kevés adat a veszélyeztetett populációkról azt jelenti, hogy nem tudjuk teljesen, hogyan reagálnak majd a bizonyos betegségekben szenvedők.

Ez azt jelenti, hogy az allergiás vagy olyan betegségben szenvedőknek, mint a HIV, a sclerosis multiplex vagy a rák, át kell adniuk a védőoltást? Mi a helyzet a terhes nőkkel?

Barbara Alexander, MD, az észak-karolinai Durham-i Duke Egyetem fertőző betegségek specialistája és az Amerikai Infectious Diseases Society jelenlegi elnöke csatlakozik hozzánk, hogy megvizsgáljuk, ki kapja meg az oltást.

Mark Turrentine, MD, a houstoni Baylor College of Medicine professzora és az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászok Kollégiumának (ACOG) COVID-19 OB szakértői munkacsoportjának társelnöke szintén csatlakozik, hogy elmagyarázza, biztonságos-e a vakcina terhes és szoptató nők számára.

Hallgassa meg az Apple-t, a Stitchert, a Spotify-t vagy a Google-t, hogy ne maradjon le a következő epizódról. És ha tetszik, amit hall, az ötcsillagos értékelés sokat segít abban, hogy nyomon kövessük a Vaxot!

A szerkesztő megjegyzése

Írta: Don Rauf

A Track the Vax ezen epizódjában Serena Marshall Barbara Alexanderrel, MD, a durhami Duke Egyetem fertőző betegségek specialistájával és az Amerikai Infectious Diseases Society of America jelenlegi elnökével beszélget a jelenleg elérhető COVID biztonságáról. -19 vakcina, valamint az esetleges allergiás reakciók és mellékhatások, amelyeket ezek okozhatnak.

Marshall Mark Turrentine-nel, MD, a houstoni Baylor College of Medicine professzorával és az American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) társelnökével is beszél arról, hogy mennyire biztonságos a vakcina a terhes és szoptató nők számára.

A vakcina mellékhatásai és reakciói

Mivel amerikaiak milliói kapnak hetente COVID-19 oltást, érkeznek jelentések a mellékhatásokról. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) legtöbbje szerint a Pfizer-BioNtech vagy a Moderna oltás mellékhatásai viszonylag csekélyek. A leggyakoribb mellékhatások az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom és duzzanat, valamint influenzaszerű tünetek, mint például láz, hidegrázás, fáradtság és fejfájás.

Dr. Alexander megjegyzi, hogy bár a legtöbb embernek „nincs túl sok reakciója” az első injekció után, a második adag nagyobb valószínűséggel okoz „fájdalmat, fáradtságot, fejfájást és izom- vagy izomfájdalmakat”, amelyek általában megszűnnek. két-három napon belül.

„Amikor a szervezet megkapja a második adagot, nagyon felpörög” – mondja. „Valóban készen áll arra, hogy fellépjen a vakcina által biztosított antigén ellen. Ez a szervezet gyulladásos reakciója. ”

A reakció azonban annak természetes jele, hogy beindul az oltás, és a szervezet immunrendszere védekezést épít ki a vírus ellen.

Súlyos reakciók is előfordulhatnak, de kevesen

A CDC kapott néhány jelentést olyan emberekről, akiknél nem súlyos allergiás reakciók jelentkeztek az oltást követő négy órán belül, például csalánkiütés, duzzanat és sípoló légzés (légzési distressz). Az egészségügyi hivatal tudomást szerzett néhány súlyos allergiás reakcióról is, amelyet anafilaxiának neveznek a COVID-19 vakcina után.

Míg Alexander felhívja a figyelmet arra, hogy az anafilaxia aggodalomra ad okot, olyan számadatokra hivatkozik, amelyek azt mutatják, hogy az anafilaxia gyakorisága körülbelül öt eset a Pfizer vakcina millió adagjára, a Moderna vakcina esetében pedig körülbelül 2,8 eset.

„Az esélye annak, hogy anafilaxiás reakciót kapjon, nagyon-nagyon csekély” – mondja.

Alexander azt is hangsúlyozza, hogy az allergiások általában nem szembesülnek nagyobb fenyegetéssel, amikor az oltásokról van szó. „Az emberek sokféle allergénre allergiásak: különböző élelmiszertermékekre, háziállatok szőrére, méhméregre vagy akár latexre; de ezek egyike sem ellenjavallt” – mondja.

A Science-ben 2020 decemberében megjelent cikk rámutat arra, hogy a Moderna vakcina polietilénglikolt (PEG) tartalmaz, amely számos olyan gyógyszerben megtalálható, amelyek anafilaxiát váltottak ki, de korábban soha nem használták jóváhagyott vakcinában. Az egyének konzultálhatnak orvossal, ha ismert túlérzékenységük volt PEG-re vagy poliszorbátra (amely nem szerepel a vakcinában, de szorosan összefügg a PEG-gel).

Alexander arra figyelmeztet, hogy azoknak az embereknek, akik korábban allergiás reakciói voltak ezekre az összetevőkre, körültekintően kell eljárniuk a COVID-oltás beadásakor. Azok, akik aggódnak egy súlyos allergiás reakció miatt, továbbra is megkaphatják az oltást, de előfordulhat, hogy ezt egy olyan központban kell megtenniük, amely azonnali kezelésre van felszerelve, ha anafilaxiás sokk alakul ki.

Hozzáteszi, hogy ha a Johnson & A Johnson vakcinát jóváhagyták, kevésbé jelentheti az allergiás reakciók kockázatát, mivel olyan adenovírus-vektor platformot használ, amelyet sok más vakcinában már biztonságosan alkalmaztak. A Pfizer és a Moderna vakcinák mRNS platformot használnak, egy új típusú genetikai technológiát, amely megtanítja sejtjeinket, hogyan készítsenek olyan fehérjét, amely immunválaszt vált ki a szervezetünkben.

Immunkompromittált populációk, például HIV-fertőzöttek, kemoterápiában részesülő rákos betegek és szervátültetésben részesülők, nem biztos, hogy erős immunválaszt kapnak a vakcinára. Ezek a populációk azonban nagy kockázatnak vannak kitéve a COVID-19-hez kapcsolódó súlyos betegségek számára, ezért Dr. Alexander és más közegészségügyi szakértők azt javasolják, hogy kapják meg a vakcinát.

„Nem láttunk arra utaló jeleket, hogy ezek a vakcinák nem biztonságosak ezekben a populációkban” – mondja. „Még a vakcinára adott kismértékű válasz is megakadályozhatja, hogy ezek az emberek súlyos COVID-fertőzést kapjanak és meghaljanak. ”

A terhes nők vakcinával kapcsolatos aggályainak kezelése

Egy másik biztonsági aggályos populáció a leendő anyák és a friss anyák, akik megkérdőjelezik, hogy a Pfizer és a Moderna vakcina milyen hatással lehet rájuk vagy újszülöttjükre. A bizonytalanság a nők ezen csoportjaira vonatkozó kutatások hiányából fakad.

„Még a COVID-19 vakcinakísérletek előtt a terhes nőket hagyományosan kizárták az új gyógyszerek és vakcinák klinikai vizsgálataiból” – mondja Dr. Turrentine. „Tehát ez a helyzet, amikor elvégeztük ezt a két nagy, placebo-kontrollos, randomizált klinikai vizsgálatot, amelyben lényegében nem várandós vagy szoptató nő. ”

Turrentine szerint a közegészségügyi hatóságok tanácsai zavaróak. Január végén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közzétett információkat a Moderna vakcináról, amely kifejezetten azt jelzi, hogy „nagyon kevés adat áll rendelkezésre a vakcina terhesség alatti biztonságosságának értékeléséhez. Mivel azonban „nincs olyan specifikus kockázat, amely meghaladná a terhes nők vakcinázásának előnyeit”, az egészségügyi szervezet azt tanácsolta, hogy a vírussal való érintkezés magas kockázatának kitett várandós nők (például az egészségügyi dolgozók) vagy azok, akiknek olyan társbetegségeik vannak, amelyek hozzájárulnak súlyos betegségük kockázata „az egészségügyi szolgáltatójukkal egyeztetve beoltható. ”

Ennek ellenére a WHO nem hagyta jóvá a COVID-oltást minden terhes nő számára. A CDC, bár nem kifejezetten ajánlja az oltást ezeknek a nőknek, figyelmeztet arra, hogy a COVID-19-ben szenvedő terhes nőknél megnövekszik a súlyos betegségek kockázata, és a vírus növelheti a terhesség kedvezőtlen kimenetelének esélyét is. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászok Kollégiuma kiadott egy szabályzatot, amely kimondja, hogy a COVID-19 oltást nem szabad megtagadni azoktól a terhes nőktől vagy szoptató nőktől, akik egyébként megfelelnek az oltás feltételeinek.

Share this post